antet

Regio UE GR MDRAP focsani fonduri-ue
 

Bustul lui Gheorghe Rarincescu

 

Monumentul este situat în curtea din față a vechii Școli de Băieți nr. 2, loc unde Gheorghe Rarinceascu a fost învățător și director. Bustul din bronz reprezintă opera marelui scluptor și artist Cornel Medrea și a fost inaugurat în 1911.

         Gheorghe Rarincescu s-a născut în anul 1864 în comuna Cotești. A fost absolvent al Școlii Normale de Invățători din Galați, apoi a funcționat ca învățător în Cotești, ca director al Școlii de la Vidra (1888-1889) și ca director al Școlii de Baieți Nr. 2 din Focșani timp de 30 de ani. A fost decorat pentru întreaga carieră pedagogică, cu Răsplata Muncii pentru Învățământ cl.II si I, Medalia Jubileului Învățământului Românesc, Coroana României în Gradul de Cavaler.
          A fost un cadru didactic rămas în istoria învățământului românesc pentru dăruirea cu care a educat câteva zeci de generații de elevi, pentru calitatea și exigența manifestată în întreaga sa carieră pedagogică. Pentru aceste merite deosebite și pentru tot ce a realizat în folosul comunității, administrația locală la inițiativa cadrelor didactice din Focșani i-a ridicat un bust comemorativ din bronz realizat de Cornel Medrea, monument istoric în curtea școlii în care a funcționat ca director trei decenii, inaugurat în 1931, când aceasta împlinea 100 de ani de existență.