antet

Regio UE GR MDRAP focsani fonduri-ue
 

Статуя Незалежності

 

Для того щоб виразити пошану тим, хто пожертвував своє життя за незалежність цих країв, передовики суспільного життя Фокшаню (Антон М. Алач, генерал Ґ. Макаровіч, Н.Н. Сив’яну, генерал Іон Рашку, мери Т. Басараб’яну та Ш. Граур) вирішили поставити пам'ятник полеглим путнянським героям. Розроблений проект скульптором Оскар Спате вимагав для реалізації суму в розмірі 32000 леїв, удалося зібрати (до 1908) тільки 22.000 леїв. Після докладених зусиль місцевою владою для досягнення мети та після вирішення проблеми розміщення, пам’ятник знайшов своє місце перед Палацом юстиції.

Відкриття пам'ятника відбулося 29 червня 1916 р., а під час церемонії генерал Ґ. Макаровіч підкреслив святість пам'ятника: «Пам'ятник буде живим прикладом для майбутніх поколінь, які повинні будуть уклонятись благочестям перед каменем  і бронзою»; в той час як його колега, ліберал Н.Н. Сив’яну, підкреслив символічне значення: «Ми принесли жертву подяки тим, хто через їхню пролиту кров дали нам незалежність країни; пам'ятник – не тільки для відродження в пам’яті минулого, але й промінням надії на майбутнє.»

Як структура, пам'ятник складається з масивного п'єдесталу й групи статуй в «Ронд-Боссе», яка зображає два персонажі (солдата піхотинця у положенні атаки й жінку із прапором - Батьківщина), із загальною висотою близько 6,5 метрів. На фасаді є барельєф, виготовлений у бронзі, який змальовує штурм Грівіци 30 серпня 1877 р.