antet

Regio UE GR MDRAP focsani fonduri-ue
 

Casa Dr.Saideman-Directia Jud.pentru Cultura Vrancea

 

Datat din anul 1914, imobilul a aprținut doctorului radiolog Saideman (absolvent de studii la Viena) și face parte din perioada de sistematizare arhitecturală și înflorire a orașului Focșani, moment când acesta purta denumirea de ”Micul București„ .

Structural ”fațadele prezintă ferestre cu ancadramente vegetale, având în partea superioară un fronton cu blazon, realizat în stuc. Fațada principală pune în evidență intrarea terminată în arcadă semicirculară în stil ”Secession„ . Cornișa este ritmată de console, iar acoperișul este prevăzut cu lucarne. În cele patru colțuri au fost amplasate patru fleuroane din zidărie, decorate cu blazoane în stuc. „ (Patrimoniul Cultural Național construit din Jud. Vrancea – Muzeul Vrancei)

Imobilul a fost văndut statului în 1968, devenind proprietatea Consiliului Local, iar în 1978 este cedat Comitetului Județean de Cultură și Educație Socialistă Vrancea. După 1990, acest imobil găzduiește Școala de Arte, iar în prezent în el este situată Direcția Jud. pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Vrancea.