antet

Regio UE GR MDRAP focsani fonduri-ue
 

Biserica „Sfântul Gheorghe” - Nord

 

Biserica a fost realizată de către enoriașii cartierului ocol, și a constituit pentru multă vreme un punct de reper pentru credincioșii din zona. Edificiul religios a fost clădit în anul 1819, potrivit încrustării de pe lespedea de pardosea. Primul ctitor al bisericii a fost epitropul Iordache Lupu, urmat de o listă care cuprinde pe ”Gavril și preoții Grigore, Trifan, Paraschiv, Costache Cristea și alți drept credincioși.

Un alt punct de atracție al edificiului de cult, l-a reprezentat clopotnița turn, care a constituit un element de unicitate, doar biserica ”Sf. Ioan„ din partea muntenească a orașului prezenta un astfel de turn ce servea drept turn de observare a inciendiilor.

Structural ”biserica a fost înălțată pe un plan de navă, cu pridvor închis, naos și altar. Sistemul constructiv este ce obișnuit: temelie din piatră și pereți de zidărie. Pridvorul comunică cu podul printr-o scară din lemn amplasată pe latura nordică. Naosul este încoronat de turla Pantocrator, cilindrică în interior și poligonală în exterior, cu ferestre pe fiecare latură. Fațadele sunt înpărțite în două registre orizontale de un brâu din cărămizi așezate pe colț și profile din tencuială. Fiecare registru orizontal este împărțit în cadre dreptunghiulare de coloane angajate care în registrul inferior încadrează ferestrele, iar în cel superior nișe dreptunghiulare pictate cu chipuri de sfinți. Intrarea este protejată de o copertină din sticlă și fier forjat. „ (Patrimoniul Cultural Național construit din Jud. Vrancea – Muzeul Vrancei)