antet

Regio UE GR MDRAP focsani fonduri-ue
 

Mausoleul Eroilor

 

Clădirea constituie un edificiu funerar dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, realizat la inițiativa gen. Teodor Liscu (comandant al Diviziei a VI-a Focșani) și a secției Ligii Culturale Focșani.

Monumentul a fost inițiat 1924, în conformitate cu planul arhitectului Ștefan Balosin și adăpostește în incinta sa osemintele a 1.744 de eroi căzuți în confruntările Primului Război Mondial.

          Structural, construcția de inspirație bizantină este bine proporționată. Cupole laterale arcuite pe trei jumătăți de sferă, se profilează ca o etajare de linii curbe. Fațada principală prezintă un fronton cu decorații vegetale din stuc ce încadrează inscripția. În spatele frontonului se ridică partea centrală deasupra căreia se înalță o cupolă decorată cu ocnițe și în vârf o cruce. Pe platforma de deasupra mausoleului s-a montat o placă de marmură cu inscripția: «S-a ridicat această creștinească candelă din obol obștesc spre veșnica pomenire a eroilor: Vasile Chilian, Toma Cotea, Ștefan Săcăluș, Dumitru Pantazică și Vasile Gălățeanu executați de inamic în ziua de 17 August 1917, pentru nestrămutata lor credință în neam și țară. 17 August 1937.»” (Patrimoniul Cultural Național construit din Jud. Vrancea – Muzeul Vrancei).

Accesul în incinta Mausoleului se face pe scara cu trepte din beton şi uşa masivă din fier forjat, montată într-un portal masiv din beton. Acesta, străjuit de două coloane cu fusul rotund şi capiteluri compozite, sprijină un fronton cu decoraţii florale, care încadrează anul 1926. Pe frontispiciul frontonului, de o parte şi alta a unui cartuş în care sunt redate în relief atributele vitejiei şi victoriei (spada şi baioneta), s-a inscripţionat cu litere în relief: „PRO –  PATRIA”.

 „Suind scările mausoleului, intri într-un hol din care pe două scări laterale, cobori în sanctuarul în formă de treflă, unde se află trei osuare acoperite cu plăci de marmură…”  , pe care s-au marcat inscripţiile cu numărul eroilor necunoscuţi ce îşi dorm aici somnul de veci.

 Pe cripta din stânga se poate citi inscripţia: „Aici odihnesc 582 ostaşi necunoscuţi din Războiul de Întregire: 1916 – 1919 – căzuţi în regiunea Panciu, Rugineşti şi Năneşti”.

 „Aici odihnesc 581 ostaşi necunoscuţi”, s-a înscris pe marmura albă de pe cripta centrală, iar de pe cea din dreapta aflăm că „Aici odihnesc 581 ostaşi necunoscuţi din Războiul de Întregire. 1916 – 1919 – căzuţi în regiunea Panciu”.

 Pe platforma superioară se află un monument din beton, rotunjit la partea superioară, pe care s-au fixat plăci de marmură. Acestea sunt marcate cu inscripţii ce amintesc de eroii vrânceni împuşcaţi în vara anului 1917, de către armata germană, pentru spionaj în favoarea armatei române şi care au fost înhumaţi în criptele mausoleului: „S-a ridicat această creştinească candelă din obol obştesc spre veşnica pomenire a eroilor: Vasile Chilian, Toma Cotea, Ştefan Săcăluş, Dumitru Pantazică şi Vasile Gălăţeanu executaţi de inamic în ziua de 17 Aug. 1917 pentru nestrămutata lor credinţă în neam şi ţară. 17 August 1937”. Cea de a doua însemnare menţionează că: „Moartea de războiu e moartea pentru salvare, e moartea pentru viitor, e moartea publică la care nu se plânge, ci se face jurăminte”. Deasupra inscripţiilor se află o cruce în relief, înscrisă într-un cerc, cu raze între braţe.

 Pe aleea principală a fost amplasată o troiţă lucrată artistic, cu decoraţii crestate în lemn.

Monumentul a fost ridicat în sudul oraşului şi amplasat în partea de est a parcului care, pentru protecţie, a fost împrejmuit cu gard din fier forjat.

 

PROGRAM DE VIZITARE:

    ZILNIC 09:00 -17:00

 

PRETURI DE INTRARE:

Adulţi preţ întreg - 4 lei

Grupuri organizate adulţi şi pensionari -2 lei

Elevi, veterani de război, persoanee cu handicap mediu sau uşor, reducere 75% din preţul biletului întreg – 1 leu

Persoanele cu handicap, grav sau accentuat precum şi persoanele care le însotesc si salariaţii din reţeaua muzeala - gratuit