antet

Regio UE GR MDRAP focsani fonduri-ue
 

Церква «Народження Пресвятої Богородиці» – Сипунарь

 

Розташована в центрі міста (так званій широкій питлі Ґирла Готарулуй), неподалік від муніципального театру, церква «Народження Пресвятої Богородиці» є основою з 1783 року; уважається спільним проектом місцевої гільдії (виробники мила, свічок і кушнірі). Серед основних фінансистів гільдії згадуємо: Діма Сипунару, Іоніци Блинару, Іоніци Марґош та священик Ґеорґе от Ґирлишть.

Сама будівля була зазначена на мапі Австрійського штабу, розроблена під час російсько-австро-турецької війни 1786-1789 рр.

Структурно «побудована на фундаменті з каменю й цегляної кладки, у формі тріконк (план церкви із трьома апсидами, протиставлені входу, зв’язані між собою прямокутником) з відкритим спочатку ґанком, з арками в трилобіті, що стоять на мурованих стовпах. Орнамент фасадів: пояс із двох рядів цегли, розділені закругленим тором, сильно профільований, який оточує церкву вище вікон. Інтер'єр покритий напівсферичними склепіннями, що підтримуються на арках та вітрилах» (Національна культурна спадщина побудов повіту Вранча – Музей Вранчі)