antet

Regio UE GR MDRAP focsani fonduri-ue
 

Biblioteca „Duiliu Zamfirescu”

 

„Ridicată la finele sec. XIX-lea de către doctorul Blum, clădirea în sine a constiuit un spațiu locativ, etajat cu plan dreptunghiular și calcan pe latura de nord. Încăperile sunt dispuse simetric, în jurul holului central, comunicând între ele prin sistemul „vagon”. În capătul nordic al holului, o scară de lemn face legătura cu etajul.

La parter și la etaj, camerele de pe colțurile nord-vest prezintă balcoane închise cu ferestre de lemn și parapet din scândură decorate în stil românesc. Etajele sunt demarcate pe fațade de un brâu puternic reliefat. Ferestrele parterului prezintă la nivelul parapetului baluștri, iar deasupra spâncene din tencuială. Cornișa este realizată din bandă lombardă și retrageri succesive din tencuială. Streașina și acoperișul sunt trasate în stil românesc.”(Patrimoniul Cultural Național construit din Județul Vrancea – Muzeul Vrancei)

Locuința a fost naționalizată în anul 1950 și pusă la dispoziția O.C.O.T. Vrancea (Oficiul Cadastral și de Organizare Teritorială), apoi AVP (Asociația Vânătorilor și Pescarilor), ca într-un final clădirea să fie cedată Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu", în 1988; loc unde biblioteca operează și astăzi.