antet

Regio UE GR MDRAP focsani fonduri-ue
 

Clădirea fostei Prefecturi Putna

 

Clădirea fostei Prefecturi Putna este un monument istoric ce a fost construită între anii 1913-1926 în stil tradițional românesc specific clădirilor ridicate în secolul XX, după planurile arhitectului Daniel Renard. Stilul arhitectonic a fost creat la școala renumitului arhitect Ion Mincu.

Clădirea cunoscută şi sub denumirea de Palatul Administrativ are o istorie de peste 100 de ani.

În prejma anului 1870, autoritățile locale au cumpărat un sediu propriu pentru prefectura județului, fiind vorba despre Hanul “Manuc Caramlău”. Deoarece aceast imobil era unul vechi, au decis să îl demoleze și să construiască un edificiu nou și modern. În anul 1913 a fost pusă fundația Prefecturii Putna, lucrările mergând destul de greu datorită faptului că o mare parte din muncitori au fost mobilizați în războaiele balcanice. În 1915 clădirea era aproape finalizată, dar încă nu se putea instala administrația județului.

A fost realizată o recepție provizorie, lucrările continuând după război, în 1918. La sfârșitul anului 1919, s-a semnat recepția definitivă a edificiului fiind instalate şi toate birourile administrației.

În 1948 clădirea Prefecturii a suferit un incendiu, iar arhitectura fațadei clădirii și acoperișul au fost modificate. Printre personalitățile vremii ce au intrat în Prefectura Putna, amintim pe Nicolae Iorga și Nicolae Titulescu. După 1968, anumite birouri ale Primăriei Focșani au fost instalate în acest sediu. Cutremurele din 1977 și 1986 au avariat grav clădirea, iar după anul 1990 edificiul a fost scos din circuitul public, lucrările de consolidare și renovare continuând până în prezent.

        Amplasată în centrul civic, clădirea a fost construită pe două nivele și subsol, parterul având formă de U cu decroș central. Patru coloane cu capitel compozit susțin plafonul din holul central. Două scări susținute de același tip de coloane fac legătura cu etajul. Circulația la etaj se face printr-o logie cu acces în fiecare cameră. Fațada principală pune în valoare intrarea în decroș și logia de la etaj susținută de șase coloane cu capitel compozit și arcade în trilob. Între arcade semicirculare la partea superioară, cu ancadramente de gresie, ritmează fațada în galbe, roșu și verde, formând ca decor ciorchine de strugure

Clădirea are peste 80 de încăperi, printre care şi două mari săli de şedinţe.

Poate cel mai atrăgător şi mai interesant element de construcţie este desenul de pe ţigla acoperişului, o compoziție decorativă având motive populare din nordul Moldovei, realizată chiar de un pictor focșănean

Clădirea fostei Prefecturi Putna este situată pe Str. Republicii nr. 71, fiind una dintre clădirile reprezentative ale municipiului Focșani.Aceasta a rezistat ȋn timp şi continuă să ȋnfrumuseţeze oraşul Focşani.