antet

Regio UE GR MDRAP focsani fonduri-ue
 

Пам'ятник Унірі (Об'єднання)

 

Пам'ятник Унірі розташований у центрі міста, на межі, що розділяє на дві частини старе поселення (Фокшани Мутенії та Фокшани Молдавії), до їхнього об'єднання 10 липня 1862 р. Момент, коли в Бухаресті правитель Александру Йоан Куза підписав указ про об'єднання цих двох частин міста Фокшань. (Ст. 2: «Обидві частини міста, що за річкою Мілков сформують у майбутньому одне місто, яке буде центром повіту Путна» — Офіційний вісник № 149/ липень 1862 р.).

Воно було відкрите 24 січня 1976 р. і складається з обеліска, розміщеного на циліндричному постаменті, який зображає танець об'єднання, який задіяв правитель  Александру Йоан Куза в барельєфі із бронзу — витвір скульптора Іон Жаля (1887-1983 рр.).

У першому плані зображений правитель Александру Йоан Куза, поруч із його основними співпрацівниками (Когелнічану, Костаке Негрі, Васіле Боєреску та інші), у тому числі відомий селянин Іон Роати (депутат округу Путна та учасник Дивану  ад гок).

На фасаді обеліска розміщена бронзова дошка у вигляді щита, на якій стоїть надпис «Об’єднання румунських князівств. 1859р.».