! De Ziua Focșaniului vă invităm și la operă!
“La finta giardiniera” de W. A. Mozart la Ateneul Popular ”Maior Gh. Pastia”
“La finta giardiniera” sau ”Pretinsa grădinăreasă” cum este tradusă în limba română, este un proiect pornit în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, în toamna anului 2021, aducând împreună profesori ai instituției, studenți și absolvenți, în calitate de invitați.
Pe 6 iulie 2022, când aniversăm 160 ani de la Unirea Focșanilor Moldovei cu Focșanii Munteni, acest minunat proiect ajunge și în Orașul Unirii.
La ora 17.30 focșănenii sunt invitați să treacă pragul Ateneului Popular ”Maior Gh. Pastia” pentru a se bucura de operă, accesul fiind gratuit, în limita locurilor disponibile.
Așadar, miercuri, 6 iulie 2022 de la ora 17.30 vă așteptăm și la operă, la Ateneul Popular ”Maior Gh. Pastia”, Focșani
Regia proiectului aparține Lect. Univ. Dr. Daniel Prallea-Blaga iar de conducerea muzicală și proiecții s-a ocupat doamna profesor Lect. Univ. Dr. Ioana Valentina Cojuharov.
A început ca un proiect pentru examenul anilor de licență și master, într-o formulă combinată și a devenit repetiție după repetiție tot mai bogat în idei și concepte puse în practică, demonstrându-și valoarea.
Prin această punere în scenă proiectul își propune să vă provoace curiozitatea și râsul, aducând spectacolul clasic de operă mai aproape de publicul larg, prezentându-l sintetizat, urmărind firul acțiunii și păstrând esența.
Opera ”La finta giardiniera” prezintă o poveste comică și peripețiile prin care trece Marchiza Violante la reîntâlnirea cu fostul logodnic, Contele Belfiore, care din gelozie a înjunghiat-o.
Deși pare la prima vedere un subiect nu tocmai haios, relațiile dintre personaje, ariile, recitativele și ansamblurile demonstrează contrariul
Personajele
Marchiza Violante (Sandrina): Cristina Popa, Andreea Mihail
Contele Belfiore: Daniel Andrei Găină
Serpetta: Cristina Ștefan, Emilia Tudorache
Nardo: Andrei Ovidiu Hâncu
Ramiro: Andreea Pioară
Podestà: Mândra Florescu, Daniel Andrei Găină
Arminda: Mara Delia Poștea
Asistență de regie: Daniel Andrei Găină
Coregrafia: Iulia Alexandra Vasile
Podestà este conducătorul regiunii, un om influent și puternic însă cu o mare slăbiciune pentru grădinăreasa Sandrina. Fata nu dorește să audă de așa ceva și nu știe cum să se mai eschiveze de cuvinte siropoase și cereri în căsătorie din partea lui Podestà, în interiorul său existând o luptă între dragostea ce încă arde pentru Belfiore dar și ura pentru faptul că acesta a înjunghiat-o și a plecat.
Serpetta esta fata în casă a lui Podestà, care îl iubește pe acesta însă nu primește atenția dorită și încearcă pe tot parcursul desfășurării acțiunii să i-o scoată din grații pe Sandrina cu tot felul de tertipuri, care mai de care mai șirete.
Nardo este și el deghizat în grădinar când în realitate el este slujnicul lui Violante. El o iubește pe Serpetta și bombăne tot timpul lipsa acesteia de interes pentru el.
Arminda este nepoata lui Podestà și este logodită cu Belfiore. Această logodnă a sa a avut loc după ce Contele a fugit în urma incidentului cu Violante. Aflați în vizită la unchiul Armindei, cei doi dau peste Sandrina, care este în realitate Violante și lucrurile se complică ireversibil. Arminda vede numai răzbunare în fața ochilor și ajunge împreună cu Serpetta să o răpească pe Violante și să o abandoneze în pustietate.
Ramiro o iubește pe Arminda însă refuzurile ei îl aruncă într-o profundă tristețe. Ne amuzăm pe parcursul operei cu replicile dintre el și Arminda, acesta fiind tăios și ironic.
Contele Belfiore fuge după acea ieșire din gelozie care nu-i face cinste și încearcă să își piardă urma. Se logodește cu Arminda dorindu-și să o uite pe Violante, neputând să își ceară iertare pentru o astfel de faptă. Viața îi readuce însă față în față pe cei doi iar ce urmează este o serie de aventuri, rugăminți și declarații de dragoste din partea lui Belfiore către pretinsa grădinăreasă pe care își dorește cu tot sufletul să o recâștige.